Hoppa till innehåll
Almega Sök

Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärar­utbildning (SOU 2024:81)

Remissyttrande över betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81)

Almega Utbildning (nedan kallat förbundet) har getts möjlighet att lämna synpunkter på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81) och vill framföra följande.

Almega Utbildning är en arbetsgivar- och branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Förbundet har cirka 820 medlemmar med tillsammans ca 420 000 barn och elever i verksamheterna. Förbundets medlemmar är bundna av kollektivavtal och är verksamma över hela landet.

Sammanfattning

Förbundet tillstyrker:

  • förslagen om betyg C i svenska 3 för lärare i förskoleklass och skola
  • förslagen om att försöksverksamheten med KPU 60 och KPU 75 förlängs till och med 2030, att vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar behörighet permanentas (VAL) samt att satsningen på arbetsintegrerad lärarutbildning förlängs till och med 2032 (AIL).
  • att utrymmet för ämnesstudier och ämnesdidaktiska studier ska öka
  • att de förskolepedagogiska och fritidspedagogiska områdena ska stärkas
  • att tiden för UVK minskas och att det läggs ett ökat fokus på praktiknära innehåll
  • att KPU 90 får en ny utformning
  • att yrkeslärarutbildningen ska utvecklas
  • att en del av VFU tidigareläggs till första året i alla lärarutbildningar
  • förslagen i kapitlen 15, 16 och 17
  • förslagen om resursförstärkningar av lärarutbildningarna, dock med eget förslag

Förbundet avstyrker:

  • förslagen om betyg D i svenska 3 för lärare i förskola

Förbundet föreslår:

  • att lärare i förskolan ska ha betyg C i svenska 3
  • att lärare i ämneslärarutbildningen ska ha betyg C i den senaste kursen i åtminstone ett av ämnena
  • att samverkan mellan lärosäten och skolväsendet om praktiknära forskning ytterligare stärks för att även höja kvaliteten på lärarutbildningarna
  • att det i de föreslagna resursförstärkningarna i kap. 18 också införs en kvalitetspremie samt en omfördelning av resurserna för att öka ersättningen för HST – enligt Svenskt Näringslivs yttrande över betänkandet.

Inledning

En viktig del i att bedriva utbildning av god kvalitet är att kunna rekrytera skickliga och legitimerade lärare. Lärares utbildning och kompetens är av absolut största betydelse för elevernas kunskapsresultat. Antagningen till och innehållet i lärarutbildningen har därför stor betydelse för skolväsendet och för de barn och elever som sedan möter lärarna.

Det är också därför som Almega Utbildning ställer sig bakom förslaget att höja antagningskraven till lärarutbildningen genom betyget C i svenska. Men förbundet anser att utredningen inte gått tillräckligt långt, utan att även kraven på ämneskunskaper måste höjas till C, i åtminstone ett av ämnena.  

Förbundet anser också att samordningen mellan de föreslagna nya läroplanerna samt denna utrednings förslag om kompetensutveckling för lärarna på lärosätena för att matcha kommande förändringar är positiva.

Förbundet anser att det är mycket positivt att utbildningen omformas så att ökad vikt läggs på kunskaper om såväl hur elever lär sig genom kognitionsvetenskap som förmåga att lära ut såsom metodik/didaktik. Förbundet tillstyrker förslagen om så kallad best practice när det gäller exempelvis läs- och skrivinlärning via Phonics, där det blir tydligt att undervisningen ska vila på vetenskaplig grund. Förbundet konstaterar dock att elever även har svårigheter att klara ämnet matematik och skulle önska en motsvarande förstärkning av bästa sätt att lära ut även matematik.

Almega Utbildning anser i samband med ovanstående att det är av stor vikt att alla lärosäten lägger in VFU tidigt under utbildningen, samt att VFU-perioderna alltid efterföljs av samtal mellan elev, handledare och lärosäte för att säkerställa elevens motivation och förmåga att genomföra utbildningen.

Förbundet hänvisar också till Svenskt Näringslivs yttrande över detta betänkande när det gäller resursförstärkningar och ersättningar för lärarutbildningarna.

Ladda ned hela remissyttrandet här

Status
Besvarad

Från
Utbildningsdepartementet

Svar senast
24 mars 2025

Länk till betänkandet av Utredningen om att utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna

Kontaktperson

Gudrun Rendling

Gudrun Rendling

Förbundsjurist

Stockholm

+46 8 762 78 02 +46 70 583 44 94 E-post

Läs mer