Offentlighetsprincipen eller insynslag- Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet (SOU 2024:28)
Almega Utbildning (nedan kallat förbundet) har getts möjlighet att lämna synpunkter på Offentlighetsprincipen eller insynslag – Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet och den kompletterande promemorian Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet
Förbundet vill därför framföra följande.
Sammanfattning
Förbundet tillstyrker
- Den offentlighetsreform som insynslagen med tillhörande lista på handlingar öppna för insyn innebär.
Förbundet ser dock ett behov av förtydliganden av både handlingslistan och vägransgrunderna, för en bättre tillämpning av insynslagen. Förbundet föreslår också att insynslagen kompletteras med att begäran om utlämnande av handlingar kompletteras med specifikation på vilken handling som avses.
Förbundet avstyrker
- Införande av offentlighetsprincipen i fristående förskolor och skolor, då den medför en kostnadsdrivande administration och byråkrati, där resurser måste tas från eleverna och undervisningen.
- Införande av offentlighetsprincipen i fristående förskolor och skolor med lättnader för mindre huvudmän, då den innebär samma problematik som ovan. Därtill är det olämpligt med olika lagstiftning beroende på storlek hos de fristående huvudmännen, vilket skulle riskera att nödvändiga organisationsförändringar inte genomförs.
Allmänna synpunkter
Insyn är viktigt!
Förbundet anser att det är av största vikt att allmänheten kan känna sig trygg med att skolor har en transparent och öppen verksamhet och tydligt redovisar både resultat och förutsättningar för förskolan och skolan. Föräldrar och elever ska kunna fatta välgrundade beslut inför val av förskola och skola. Det är också rimligt att föräldrar och elever får insyn i verksamhetens ekonomi och kunna se att förskolan och skolan i övrigt drivs på ett sätt med god kvalitet och höga ambitioner.
Vi välkomnar därför en offentlighetsreform som ytterligare tydliggör att skolverksamheten ska vara transparent. Samtidigt måste bestämmelser om sådan öppenhet också anpassas till skolans verksamhet och framför allt inte kräva en omfördelning av resurser på barnens, elevernas och undervisningens bekostnad. Barnens och elevernas sociala och kunskapsmässiga utveckling är förskolors och skolors huvuduppgift. Därför bör grundregeln vara öppenhet, men inte byråkrati och ökad administration. Därför tillstyrker vi förslaget om att införa en insynslag där det tydligt framgår vad som ska vara offentligt och förbundet anser också att det bör utredas om det går att införa motsvarande insynslag av den skolverksamhet som bedrivs i offentlig regi. Förslaget om insynslag måste dock få en tydlig finansiering för att kunna införas.
Den huvudsaklig anledningen till att vi avstyrker införande av en offentlighetsprincip i fristående skolor är att:
- Ett införande av offentlighetsprincipen kommer driva omfattande kostnader. Utan finansiering innebär det att resurser måste omfördelas från elevhälsa och undervisning och därmed drabba eleverna. Det är därmed en överhängande risk att det kommer att bli omöjligt att driva en liten eller medelstor fristående verksamhet.
- Ett införande av offentlighetsprincipen kommer öka byråkratin och administrationen i fristående förskolor och skolor och därmed minska fokus på skolans kärnuppdrag, dvs kunskapsuppdraget.
- Rent principiellt är syftet med offentlighetsprincipen att allmänheten ska kunna utöva konstitutionell kontroll över de folkvaldas beslut och på det sättet minska risken för korruption. Den är inte tänkt för och passar inte i enskild verksamhet. Det finns inte heller någon praxis av att genomföra offentlighetsprincipen i sådan omfattning i privat verksamhet som det skulle innebära.
- Offentlighets- och sekretesslagen är svår att tillämpa med sina olika sekretessbestämmelser – den innebär även för jurister en mycket svårgenomtränglig lagstiftning. Fristående förskolor har inte de centrala resurser som en kommun har, bland annat i form av kommunjurister.
- Ett införande av offentlighetsprincipen enligt utredningens förslag innebär att rättssäkerheten för fristående verksamheter försvinner. De undantag i offentlighets- och sekretesslagen som utredningen föreslagit specifikt för friskolor, får till följd att den sekretess som normalt gäller för exempelvis affärs- och driftsförhållanden för enskilda företag enligt offentlighetsprincipen, därmed inte gäller för fristående förskolor och skolor.