Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet – skolans och socialtjänstens behov (SOU 2024:87)
Almega Utbildning (nedan kallat förbundet) har getts möjlighet att lämna synpunkter på betänkandet Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet – skolans och socialtjänstens behov (SOU 2024:87) och vill framföra följande. Förbundet har i sitt yttrande koncentrerat sina bedömningar till de förslag som specifikt rör skolans verksamhet.
Almega Utbildning är en arbetsgivar- och branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Förbundet har cirka 820 medlemmar med tillsammans ca 420 000 barn och elever i verksamheterna. Förbundets medlemmar är bundna av kollektivavtal och är verksamma över hela landet.
Sammanfattning
Förbundet tillstyrker:
- Att det införs en sekretessbrytande bestämmelse i OSL som möjliggör att Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen lämnar uppgift om en enskild till en skolenhet, om det kan antas att uppgiften behövs i skolenhetens verksamhet för att förebygga eller förhindra brottslig verksamhet,
- Att det införs en sekretessbrytande bestämmelse i OSL som möjliggör för socialtjänsten att en uppgift som rör en elev lämnas till den skolenhet eleven tillhör om det behövs i det brottsförebyggande arbetet på skolan,
- Att uppgiftsskyldigheten i samband med skolbyte utvidgas så att uppgifter som mottagande skola behöver för det brottsförebyggande arbetet lämnas av avlämnande skolenhet,
- Att skyldigheten för mottagande skola att informera avlämnande skolenhet om mottagande av en elev, utvidgas till att avse skolbyte både inom skolformen och mellan olika skolformer,
- Att en sekretessbrytande bestämmelse införs i OSL som möjliggör att en skolenhet lämnar uppgifter till socialtjänsten om det kan bidra till det brottsförebyggande arbetet, för de elever som inte omfattas av skyldigheten att göra orosanmälningar, dvs. för elever som fyllt 18 år. Dock anser förbundet att en motsvarande bestämmelse bör införas i skollagen gällande fristående skolor.
Förbundet föreslår:
- Som framgår av sista punkten ovan, att en bestämmelse bör införas i skollagen att en enskild huvudman har möjlighet att lämna uppgifter till socialtjänsten om elev som fyllt 18 år, för det fall att det kan bidra till det brottsförebyggande arbetet.
Inledning
Skolan har behov av mer information om enskilda från socialtjänsten, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och andra skolor (vid skolbyten), när informationsdelning inte kan ske med den enskildes samtycke.
En betydande säkerhetsfaktor för barn och unga är en god utbildning och skolans huvuduppdrag som innebär en god kunskapsutveckling för eleven. Förbundet är dock väl medvetet om att brottsligheten i allt högre utsträckning ”flyttat in” i skolans lokaler. Därför behöver myndigheter och skolhuvudmän än mer och bättre kunna samverka i det brottsförebyggande arbetet. Då är rätt information av högsta vikt.
Förbundet bedömer att utredningen Ett ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet, har mött skolans behov av förbättrad information för att kunna arbeta brottsförebyggande men också så att skolhuvudmännen bättre ska kunna agera för ökad säkerhet för eleverna. Det handlar ex. om uppgifter kring gängkriminalitet och rekrytering av ungdomar till gäng, liksom langning av droger. Förbundet anser att utredningens förslag är väl avvägda och lämpliga för att underlätta informationsutbytet.
Förbundet kan delvis se att det behövs ytterligare förstärkt information från framför allt socialtjänsten gällande vissa åtgärder som socialtjänsten vidtar, men har respekt för att utredningen har gjort de avgränsningar som krävs för att koncentrera på just det brottsförebyggande arbetet.
Förbundet ser också att det är av stor vikt att sådana uppgifter som kan handla om säkerheten både för en viss elev och för skolans elever rent generellt, kan lämnas mellan avlämnande och mottagande skolenheter när en elev byter skola. Det är bra att bestämmelserna om detta förtydligas i skollagen. Det är också bra att det förtydligas att uppgiftsöverlämnande inte endast ska ske vid byte mellan olika skolenheter, utan även vid andra skolbyten.