Skolor mot brott
Almega Utbildning (nedan förbundet) har getts möjlighet att yttra sig över rubricerade förslag. Almega Utbildning har ombetts att särskilt yttra sig över kapitlen 7, 9 och 10, men tar också tillfället i akt att lämna synpunkter på kapitel 13.
Almega Utbildning är en arbetsgivar- och branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Förbundet har cirka 820 medlemmar med tillsammans ca 420 000 barn och elever i verksamheterna. Förbundets medlemmar är bundna av kollektivavtal och är verksamma över hela landet.
Sammanfattning
Förbundet tillstyrker
- Att förskolor, skolor och fritidshem ska ta fram en beredskapsplan och bedriva ett löpande arbete för att säkerställa beredskap att hantera allvarliga våldssituationer. Förbundet anser dock att det behöver övervägas att ändra namnet för planen för att inte förväxlas med det allmänna uttrycket beredskap, exempelvis bestämmelserna vid fredstida kris eller höjd beredskap.
- Att beredskapsplanen/handlingsplanen ska omfattas av sekretess respektive tystnadsplikt
- Med tveksamhet att skolan får rätt att undersöka väskor och liknande föremål, som jämställs med kroppsvisitering. En noggrann avvägning måste ske innan beslut om undersökning fattas. Är skolans uppdrag brottsbekämpande?
- Att brott som begås i skolan ska som huvudregel anmälas till Polismyndigheten. Möjligen bör ett förtydligande ske om vad som ska anmälas; personen eller brottet.
Förbundet avstyrker
- Att förslagen ska träda i kraft redan 1 juli 2025. Förbundet anser att bestämmelserna bör träda i kraft tidigast 1 januari 2026.