Hoppa till innehåll
Almega Sök

Förstärkningsundervisning i skolan – en försöks­verksamhet för fler behöriga elever (SOU 2024:94)

Almega Utbildnings yttrande över Förstärkningsundervisning i skolan – en försöksverksamhet för fler behöriga elever (SOU 2024:94)

Almega Utbildning (nedan kallat förbundet) har getts möjlighet att lämna synpunkter på ovan rubricerat betänkande och vill framföra följande.

Almega Utbildning är en arbetsgivar- och branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Förbundet har cirka 820 medlemmar med tillsammans ca 420 000 barn och elever i verksamheterna. Förbundets medlemmar är bundna av kollektivavtal och är verksamma över hela landet.

Sammanfattning

Förbundet tillstyrker:

  • att en försöksverksamhet med förstärkningsundervisning inrättas i ämnena svenska, svenska som andraspråk och matematik, men vill peka på behovet av en bättre konsekvensanalys i förhållande till andra förslag som nu läggs på skolområdet (se nedan förbundets bedömning),
  • att Skolverket får i uppdrag att administrera verksamheten, samt knyta ett vetenskapligt råd till sig i samband med detta,
  • att bestämmelserna om försöksverksamheten träder i kraft 1 januari 2026 och därmed tillämpas första gången under läsåret 2026/27.

Förbundet avstyrker

  • att försöksverksamheten med förstärkningsundervisning permanentas innan försöksverksamheten följts upp och utvärderats. Innan en sådan utvärdering sker är det omöjligt att bedöma nyttan av förstärkningsundervisningen och om försöksverksamheten ska permanentas.
  • utredningens bedömning att en permanent reglering av förstärkningstimmar också bör kombineras med en reglering om elevernas fördelning på klasser eller grupper, samt bedömningen att Skolverket ska utarbeta en fördelningsnyckel för ändamålet. Förbundet anser att det är en sådan detaljreglering som minskar huvudmännens och framför allt rektors möjlighet att organisera verksamheten. Därtill utgår inte förslaget från de faktiska förutsättningarna som elevernas behov och lärares kompetens. Det riskerar därför att vara kostnadsdrivande men inte effektivt.

Förbundet bedömer

  • att förslaget är underfinansierat på det sättet att kostnaderna för försöksverksamheten är för lågt räknade. Med tanke även på andra förslag, ex. om en reglerad arbetstid för lärare, är det svårt att se att kostnaderna täcker både undervisning och för- och efterarbete för lärare, samt ytterligare tillkommande vikariekostnader för läraren.

Förbundet föreslår

  • att regeringen samordnar konsekvensanalyserna av de reformförslag som presenteras i utredningarna och hur dessa påverkar varandra samt ser över finansieringen av förslagen för att dessa ska bli möjliga att genomföra för huvudmännen.

Ladda ned hela remissyttrandet här

Status
Besvarad

Från
Utbildningsdepartementet

Svar senast
22 april 2025

Länk till betänkandet av Utredningen om Mer obligatorisk undervisningstid för elever som behöver det

Kontaktperson

Gudrun Rendling

Gudrun Rendling

Förbundsjurist

Stockholm

+46 8 762 78 02 +46 70 583 44 94 E-post

Läs mer