Hoppa till innehåll
Almega Sök

Förbättrat stöd i skolan (SOU 2025:44)

Remissyttrande över betänkandet Förbättrat stöd i skolan (SOU 2025:44)

Almega Utbildning (nedan kallat förbundet) har getts möjlighet att lämna synpunkter på ovan rubricerat betänkande och vill framföra följande.

Almega Utbildning är en arbetsgivar- och branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Förbundet har cirka 820 medlemmar. Förbundets medlemmar är bundna av kollektivavtal och är verksamma över hela landet. Fristående förskolor och skolor fyller en viktig roll i svensk utbildning. I dag väljer drygt 420 000 elever och cirka 50 000 medarbetare fristående skolverksamheter.

Sammanfattning

  • Förbundet tillstyrker förslagen om att bestämmelserna om extra anpassningar avskaffas, avsnitt 6.1.
  • Förbundet tillstyrker förslaget om att garantin för tidiga stödinsatser avskaffas. Förbundet tillstyrker med tvekan förslaget om att avskaffa de nationella proven i årskurs 3, avsnitt 6.2.
  • Förbundet tillstyrker delvis förslaget om lydelsen i bestämmelsen om att alla barn och elever ska kunna följa undervisningen. Förbundet ansluter sig till SKR:s förslag i denna del och att det i bestämmelsen läggs till ordet ”stöttning”, avsnitt. 6.3.
  • Förbundet tillstyrker förslaget om att standardiserade tester införs för att uppmärksamma elever med stödbehov, avsnitt 6.4.
  • Förbundet avstyrker förslaget om stödundervisning i dess nuvarande utformning. Förbundet anser att det är rektor som ska fatta beslut om stödundervisning i samråd med lärare.
    Förbundet avstyrker bedömningen om att vidare utreda klass- och undervisningsgruppernas storlek, avsnitt 6.5.
  • Förbundet tillstyrker delvis förslagen om utredning av en elevs behov av särskilt stöd och hur särskilt stöd ska ges. Förbundet anser inte att bestämmelsen om att stöd i första hand ska ges i den egna undervisningsgruppen ska tas bort, utan i stället omformuleras så att det tydliggörs att rektor beslutar om stödet ska ges inom eller utanför elevens egen undervisningsgrupp, avsnitt 6.6.
  • Förbundet tillstyrker förslaget om att elevens stödbehov ska styra om en elev ska ges undervisning enskilt eller i en särskild undervisningsgrupp, avsnitt 6.7.
  • Förbundet tillstyrker med tvekan förslaget om anpassad studiegång. Förbundet anser att ett beslut om anpassad studiegång kan fattas, inte i sista hand, utan där det står klart att det är den stödåtgärd som passar eleven bäst, avsnitt 6.8.
  • Förbundet bedömer att utredningen underskattat de kostnader som framför allt bestämmelserna om stödundervisning kan medföra, då förslagen med nödvändighet kräver ytterligare behörig personal, alternativt flera specialpedagoger och speciallärare. Konsekvensanalysen behöver därför ses över så att finansieringsprincipen kan upprätthållas.

Övergripande synpunkter

Förbundet välkomnar utredningens genomgång av extra anpassningar och särskilt stöd och de förslag som läggs fram i utredningen.

Förslagen är tänkta att underlätta och ge större flexibilitet vid beslut om stöd med ett fortsatt fokus på elevens behov vid utformningen av stöd. Det ställer förbundet sig bakom. Samtidigt finns också en viss perspektivförskjutning, där det blir tydligt att undervisningen framför allt ska utgå från gruppens behov och att en elev som behöver stödundervisning eller särskilt stöd, gärna kan flyttas från sin ordinarie undervisningsgrupp. Det följer också av förslagen om de nya läroplanerna. Det vore olyckligt om det inte längre blir tydligt att lärare också i sin undervisning ska kunna tillgodose vissa individuella behov inom undervisningsgruppen och att gängse undervisning inte också kan inrymma elevers olika behov av enklare insatser, lärosätt och lärverktyg. Förbundet har förståelse för att all form av stöd inte är rimligt att ge inom den ordinarie undervisningsgruppen, men ser också att lärmiljöerna och undervisningens utformning har betydelse för om en elev kan få stöttning inom sin egen undervisningsgrupp/klass. Den betydelsen är viktig att beakta.

Förbundet anser också att styrkedjan i skolan är viktig med huvudmannens ansvar, rektors ansvar och lärarnas ansvar för olika delar. Det pedagogiska arbetet vid en förskole- eller skolenhet ska ledas och samordnas av en rektor. Det är rektorn som beslutar om sin enhets inre organisation och ansvarar för att fördela resurser inom enheten efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov. Det gör att förbundet inte delar utredningens uppfattning om utformningen av förslaget om stödundervisning, då det bryter styrkedjan och inte tar hänsyn till rektors ansvar och beslutanderätt. Vi bedömer annars att stödundervisning är en bra åtgärd, men oroas också av att förslaget om sådan undervisning är resurskrävande och att utredningen därmed underskattat behovet av finansiering av förslaget.

Ladda ner hela remissyttrandet här:

Status
Besvarad

Från
Utbildningsdepartementet

Svar senast
26 juni 2025

Länk till delbetänkande av Utredningen om en förbättrad elevhälsa.

Kontaktperson

Gudrun Rendling

Gudrun Rendling

Förbundsjurist

Stockholm

+46 8 762 78 02 +46 70 583 44 94 E-post

Läs mer